Bagaimana Menyiapkan Sayur Asem Kacang Tanah 🥗 yang Lezat Sekali
Kami masih mencari idea tentang cara membuat Sayur Acar Kacang 🥗, Ngiler Unik?, Resepi Sayur Acar Kacang Ibu baru terbiasa menggunakan internet di telefon bimbit mereka untuk melihat foto dan menggunakannya sebagai idea. Disiarkan kali ini, saya akan berkongsi dengan anda bagaimana untuk menghidangkan resipi sayur jeruk dengan kacang 🥗, makanan ringan yang sangat sukar dan mudah disediakan. Jika kesilapan dibuat, hasilnya akan menjadi tidak memuaskan dan kurang rasa. Namun, kacang tanah masam manis 🥗 mesti mempunyai aroma dan rasa yang boleh digemari oleh selera kita.
Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi kualiti Sayur Asem Kakang Tanah, daripada jenis bahan, pemilihan bahan segar, cara penyediaan dan penyajiannya. Tidak kira di mana anda berada, jika anda ingin membuat mentega kacang yang lazat, jangan risau, kerana jika anda tahu kaedahnya, hidangan ini boleh menjadi istimewa. Di bawah ini adalah foto Sayur Asem Kakang Tanah yang akan bertukar menjadi buah fikiran.
Adapun jumlah hidangan untuk menyediakan Sayur Asem Kakang Tanah adalah sebanyak 4 kali ganda. Jadi pastikan bilik ini cukup baik untuk anda dan orang tersayang.
Selain itu, masa memasak Sayur Asem Kakang Tanah 🥗 dianggarkan sekitar 20 minit.
Baca Juga
Di bawah adalah beberapa petua dan petua berguna yang boleh digunakan untuk menyediakan sayur kacang yang sedia untuk digunakan. Anda boleh menyediakan Sayur Asem Kakang Thanah 🥗 dengan 12 jenis bahan dan 13 peringkat penyediaan. Cara menyediakan makanan.
ini sayur kegemaran saya
Saya akan memberitahu anda bahan dan rempah yang diperlukan untuk membuat kacang tanah 🥗.
- Parut 1/8 biji lemon dan potong menjadi kepingan.
- Potong 150 gram nangka biasa menjadi kepingan dan keluarkan pulpanya.
- 1 biji kobis muda, potong kecil
- 1 genggam kecil kacang tanah
- 👉 Rempah ratus.
- 1.5 biji tomato segar
- 5 biji bawang merah
- sedikit garam
- 1/2 bungkus Perisa Ayam Masako
- 1 sudu gula
- 2. Larutkan rizom jeruk Jawa dalam 1/2 cawan air kosong
- 3 cawan air bersih untuk memasak sayur
Cara memasak sayur dari kacang tanah 🥗
- Sediakan sayur dan buah nangka yang telah dicincang, ketepikan.
- Potong kobis, basuh dan simpan.
- Sediakan kacang tanah yang telah dibasuh.
- Semasa menyediakan rempah, cincang halus tomato dan cincang halus bawang.
- Rendam asam jawa dalam setengah gelas air.
- 👉 Permohonan ::
- Masak sehingga kacang tanah siap (3 cawan air bintang mendidih dan dalam periuk tertutup).
- Apabila air mendidih, periksa kematangan kacang tanah.
- Selepas memastikan kacang tanah masak, masukkan anak nangka, selada air, dan garam.
- Apabila anak nangka dan labu separuh empuk, masukkan kobis dan tutup semula kuali.
- Apabila kubis empuk, masukkan larutan cuka Jawa (putarkan larutan tersebut untuk menghilangkan sisa), hirisan bawang merah dan hirisan tomato. Kisar hingga sebati. Teruskan masukkan masago dan gula pasir (adjust ikut selera untuk bun yaa).
- Selepas menyesuaikan rasa, periuk ditutup semula. Kurleb 2 minit. Diambil tidak lama kemudian.
- Sedia untuk dihidang.. 😘😘😘 Gabungan kacang yang ringkas tapi manis... Sedap di lidah.. Kuahnya sedap....!!!! Lebih-lebih lagi kalau pedas.. 😚😚😚 semoga berjaya bandsai.. 😘😘
Dan bukankah ia mudah? Inilah cara membuat Sayur Asem Kakang Kacang yang boleh anda amalkan di rumah. Semoga berjaya!